waarom kiezen voor een donzen dekbed

Heezen woninginrichting Dinxperlo


Hogestraat 1  7091CA

tel. 0315 651332

info@heezenwonen.nl


www.heezenwonen.nl

www.woonwebwinkel.com

waarom kiezen voor een Donzen dekbed?

 

Wij zijn dealer van de donzen dekbedden van de Nederlandse fabrikant Ducky Dons.

Uitstekende kwaliteit voor een zeer scherpe prijs.


Eendendons of Ganzendons? 15% of 100% voldons?  Wij adviseren u graag. Bij ons vindt u de complete lijn Duvet Doré dekbedden van Silver tot Platinum. Informeer ook eens naar ons extra voordelige 'd Orveige huismerk.


Direct een donsdekbed bestellen 

of uitgebreide uitleg? klik hier.

dekbedden in enkele en vier seizoenen uitvoering

Waarom bij voorkeur een dekbedvulling van dons?

 

Van alle mogelijke dekbedvullingen hebben dons en veren een aantal niet te overtreffen eigenschappen. Een dekbed op zich is weliswaar geen warmtebron maar dons en veren zijn beter dan iedere andere vulling in staat om uw lichaamswarmte vast te houden.

Als we in de natuur de eenden en ganzen zelfs in de koudste winteromstandigheden nog 'een bad zien nemen' dan wordt dit wel heel goed duidelijk.

 

Ook het vochtopnemend en vochtregulerend vermogen van dons en veren zijn heel belangrijk aangezien we tijdens onze slaap gemiddeld 2 dl. lichaamsvocht via de poriën verliezen.

In tegenstelling tot dekbedden met synthetische vulling neemt een donzen dekbed dit vocht direkt op zodat gedurende de nacht uw dekbed heerlijk komfortabel blijft. Gedurende de dag wordt het vocht weer aan de omgeving afgegeven, zodat uw donzen dekbed 's avonds weer 'bedrijfsklaar' is.

 

Waar komt het meeste dons vandaan?


De meeste dons en veren komen uit West- en Oost Europa en uit Oost Azië. Dit zijn gebieden waar relatief veel eenden- en ganzenvlees wordt gegeten.

Dons en veren zijn namelijk niet de belangrijkste producten van de eend of de gans, het gaat natuurlijk om het vlees.

We willen graag duidelijk stellen dat er nergens ter wereld eenden of ganzen worden geslacht ten behoeve van de 'donsdekenindustrie'. Het dons en veren zijn niets meer of minder dan een waardevol bijprodukt van de voedingsindustrie.

De huidbedekking van kippen zult u nooit in dekbedden aantreffen: het bevat geen dons en in tegenstelling tot de mooie gebogen eenden- of ganzenveertjes zijn kippenveren vrij plat en hebben daardoor weinig isolerend vermogen

 

Wat is het verschil tussen eenden- en ganzendons?


De eigenschappen van eenden- of ganzendons zijn feitelijk gelijk, allebei bieden ze een fantastische isolatie van de lichaamswarmte. Grote verschillen zijn er dan ook niet.  Wel is het zo dat ganzendons in de regel uit wat grotere donsvlokken bestaat zodat voor dezelfde warmte-isolatie wat minder vulling gebruikt kan worden.

Ook worden ganzen op wat latere leeftijd geslacht zodat het dons wat sterker is en wat langer zijn volume blijft houden. Dit zijn echter zeer kleine verschillen en praktisch niet te merken door de gebruiker van een dekbed.

Voor wat de kleur van dons en veren betreft kan nog worden opgemerkt dat er totaal geen verschil in kwaliteit hoeft te bestaan tussen witte, bruine of grijze dons.

 

Hoe zit dat met allergie?

 

Over het onderwerp allergie in combinatie met dekbedden doen de meest merkwaardige verhalen de ronde.

Te pas en te onpas worden allerlei lichamelijke ongemakken toegekend aan allergie voor dons en veren dat bijvoorbeeld als vulling in dekbedden en hoofdkussens wordt gebruikt.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek in het buitenland (Duitsland, Australië, Nieuw Zeeland en Amerika), heeft nogmaals aangetoond dat de allergische reactie niet wordt veroorzaakt door de vulling van het dekbed of hoofdkussen, maar door de aanwezigheid van de huisstofmijt in de slaapomgeving.


Deze voor het blote oog onzichtbare huisbewoners voeden zich uitsluitend met menselijke huidschilfers en komen daarom altijd voor in vloerbedekking en kleding, maar ook op matrassen, dekens of dekbedden, waar ze overigens volstrekt ongevaarlijk zijn. Het is echter wel deze huisstofmijt die een zeer kleine groep mensen wat overlast kan bezorgen zoals huiduitslag of hoesten en niezen.  De huisstofmijt gedijt het best in een relatief vochtige omgeving.

Omdat dekbedden met dons en veren in vergelijk met synthetische of wollen dekbedden de beste vochtregulerende werking bieden (snelle warmtetoename tijdens het slapen en snelle vochtigheidsafname bij het luchten) zijn donzen dekbedden en hoofdkussens geen favoriete verblijfplaats voor huisstofmijten.

Ook de tijk van een donzen dekbed is veel dichter geweven en vormt daardoor een vrijwel ondoordringbare barrière voor huisstofmijt.

 

Op basis van deze feiten kan worden gesteld dat bij normaal onderhoud er geen huisstofmijten in donzen dekbedden zullen voorkomen. Er bestaat daarom geen enkele wetenschappelijke of praktische reden iemand die allergisch is voor huisstofmijt het gebruik van een donzen dekbed af te raden.

Tegenwoordig is er zelfs het NOMITE label. De tijk van deze dekbedden zijn zo dicht geweven dat de huisstofmijt er niet doorheen kan komen.

 

Hoe kan de aanwezigheid van huisstofmijt zoveel mogelijk worden voorkomen?


    Bij voorkeur gladde vloerbedekking in de slaapkamer b.v. vinyl of laminaat.

    Regelmatig stofzuigen zodat er geen stofhoeken of stofophopingen ontstaan.

    Dagelijks de slaapkamer luchten door b.v. enkele uurtjes een raam open te zetten.

    Regelmatig reiningen van het dekbedovertrek en kussensloop.


 

Kan een donzen dekbed gewassen worden?


In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht kan een donzen dekbed heel goed gewassen worden mits de juiste voorschriften in acht worden genomen. Overigens is het reinigen bij normaal gebruik slechts eens per 4 of 5 jaar nodig.

Voor wat betreft het dagelijks onderhoud kan worden volstaan met het even simpel opschudden van het dekbed zodat de vulling weer wordt losgemaakt. Per dag 1 tot 2 uur de slaapkamer luchten door een raam open te zetten is in principe al voldoende om uw dekbed fris en volumineus te houden.

 

Reinig liever niet zelf, maar laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf, bijvoorbeeld een stomerij bij u in de buurt.

 

Nomite label

Onze donzen dekbedden hebben het Nomite label. Deze zijn geschikt voor mensen met een huistofmijt allergie. 

Klik hier voor meer informatie over Nomite.


Tevens zijn alle donzen dekbedden voorzien van het Downafresh label. Deze dekbedden zijn gegarandeerd veilig en diervriendelijk geproduceerd.

alle rechten voorbehouden   ●   Heezen woninginrichting Dinxperlo © 2019   ●   webdesign JcH